SoFo får mest gågata i hela innerstan
Till sommaren kommer det bli dubbelt så många bilfria gator i området runt Nytorget vilket hyllas av krögare i närområdet, skriver Stockholm Direkt. Förra året krävde barer och restauranger att […]
Stockholms stadsträdgårdsmästare.
Stockholms första parker När industrialismen nådde Sverige i mitten av 1800-talet ökade befolkningen i Stockholm kraftigt. Under 50 år ökade befolkningen i huvudstaden från 100 000 till 300 000 invånare. […]
Skokloster Castle
The owner, General Wrangel, died in battle in 1676. About the Skokloster Castle Skokloster Castle, built in the baroque style between 1654 and 1676, is one of the mayor monuments […]
Fototapeter gör verkligen skillnad!
Vi rekommenderar vår samarbetspartner Uppsala Fototapet – bäst på fototapeter på nätet. Låt vår sida bli din idébank! Gå på upptäcktsfärd och få inspiration bland tusentals bilder, idéer och förslag. […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
Spola planerna på privatduschar i skolorna
När gymnasieskolan Anna Whitlocks öppnar i Stockholm i höst är det med 20 privata omklädningsrum med dusch för eleverna. En dyr lösning på ett av svenska skolans minsta problem.
I alla tider har en del flickor och pojkar försökt dra sig undan gympan, ämnet som nu heter Idrott och hälsa. Några för att de känner sig klumpiga och är rädda att bli utskrattade när de far med huvudet före i plinten med trampolinen om vaden. För andra är omklädningsrummet fasan.
Konstnären Peter Johanssons kabin är drömmen, men skolans verklighet är och bör vara en annan. Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
Blickarna som jämför. Är det till att ha kärlekshandtag? För små eller stora bröst? För liten snopp eller en sned en? I värsta fall också kommentarer om hårighet, vikt, kroppslukt eller fula underkläder.
Obehagskänslan har alltid funnits. Men nu är den kvantifierad tack vare Sveriges Radios grävande. För drygt ett år sedan lade man krut på att fråga 3 000 högstadieelever om de alltid duschar efter idrottslektionen. Sex av tio gör det inte exakt varje gång.
Sveriges Radio fastnar i otrygga duschen
Elevernas vanligaste förklaringar var snuskiga duschutrymmen och tidsbrist. Men SR hängde upp sig på en annan – otryggheten. Nu har radioreportrarna följt upp sin nakna sanning, och på några skolor har det byggts duschväggar och hängts upp draperier. Obehaget tros ha minskat och duschandet ökat. Men nu finns inga siffror, bara enstaka elevers och lärares upplevelse.
Kan skolorna minska otryggheten genom att köpa duschdraperier för några tusenlappar går det väl an. Men en del gör mer än så.
Fler enskilda duschbås kostar miljoner
På Kungsholmen i Stockholm byggs länsstyrelsens magnifika palats om till gymnasieskola, Anna Whitlocks, som slår upp portarna för 1 000 elever till höstterminen. De får 20 privata omklädningsrum med dusch att dela på, skriver Metro.
Den nya Sylteskolan i Trollhättan, som ska vara klar 2020, kommer inte i närheten av det. Men de ursprungliga sex omklädningsrummen fördubblades till tolv för att minska elevernas utsatthet. Översatt i pengar betyder det 250 000 kronor högre hyra. Varje år, rapporterar ttela.se.
Svensk skola har många allvarliga problem. Bristen på lärare i allmänhet, och dugliga lärare i synnerhet, är det största.
I en del stadsdelar med många nyanlända krävs enorma löneökningar för att locka kvalificerade lärare, om det ens hjälper.
Könsneutrala enskilda omklädningsrum trendar
Det föds också fler barn så att kommunerna måste bygga nya skolor och förskolor. Det kostar. Också utan privata omklädningsrum. Eller nya könsneutrala för singelbruk, en ombyggnadstrend som sprider sig efter elevönskemål.
Många skolledare och politiker jamsar med när Sveriges Radio pläderar för att skona tonåringar från obehag. I Sundsvall ville Liberalerna lägga 30 miljoner kronor på att bygga om skolduscharna. Men ansvarige S-politikern, João Pinheiro, tycker det är för dyrt. All heder åt honom.
Politikers och rektorers främsta uppgift är inte att ge eleverna en obehagsfri tillvaro, utan kunskaper nog för att klara av alla de motigheter som väntar i livets hårda skola.
Källa: www.expressen.se