Stockholm Adventures
Stockholm Adventures kombinerar stora naturupplevelser med komfort och omtanke. Med Stockholm Adventures hittar du äventyret, i orörd vildmark men också mitt i stan.
Upplands Väsby kommun.
Upplands Väsby kommun är en kommun i Stockholms län. Centralort är Upplands Väsby. Kommunen gränsar till (medsols, söderifrån) Sollentuna kommun, Järfälla kommun, Upplands-Bro kommun, Sigtuna kommun, Vallentuna kommun och Täby kommun. Upplands Väsby kommun är bland annat känd för hårdrocksgruppen Europe och Väsby IK Hockey, “Vilda Väsby”, som […]
Stockholms bästa spa
De senaste två åren har Yasuragi Hasseludden valts till den bästa spaanläggningen i Stockholm i undersökningen ”Storstockholm idag” där stockholmarna röstat fram sina favoriter i en stor konsumentundersökning.
Liberalerna vill ha en folkomröstning om OS
Stockholms Stad lade ner planerna på OS i Stockholm när endast Socialdemokraterna var för planerna. Nyligen menade Moderaterna att man är försiktigt positiva och nu öppnar Liberalerna för en ny […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
Så byggdes Gamla Stockholm
Så byggdes Gamla Stockholm
Arkitekten Fredrik Lilljekvist tog till många knep för att skapa Stockholmsutställningens populära attraktion Gamla Stockholm, vilket man förstår när man läser Ulf Sörensons utmärkta bok “När tiden var ung – arkitekturen och Stockholmsutställningarna 1851, 1866, 1897, 1909″.
Förutom den anlagda ön som fick representera Helgeandsholmen så byggdes en del av husen på pålar ute i vattnet för att få extra yta utöver den mark som udden Framnäs erbjöd. (Just nu pågår Historiska museets utgrävning av den anlagda ön – mer om detta på deras blogg.)
Endel av husen visste man inte hur de egentligen såg ut på 1500-talet, utan för exempelvis Mynthuset användes ett hus från Vadstena som modell. Några hus inne i själva staden hämtade drag från hus i t ex Visby , medan andra hus fanns mer väldokumenterade och lättare kunde rekonstrueras.
Endel saker som besökaren såg var verkligen äkta: det var riktig stenläggning på gatorna, många hus hade riktigt taktegel och vissa gamla möbler och portar hade forslats dit för öka autenciteten. Men mycket var förstås fejk. För att få rätt känsla på tegelväggar och stenmurar hade man gjort avtryck av äkta sådana och sedan gjort gipsgjutningar som målades och fästes på de bräder som utgjorde stommen i byggnaden. Andra byggnader hade uppförts på riktigt sätt, såsom korsvirkeshus och trähus, men sedan hade man behandlat ytorna så att de skulle se gamla ut.
Tidskriften “För svenska hem” utgav som gratisbilaga en “revy i bild och ord” över utställningen. I skriften påpekas att GamlaStockholm “utgjort utställningens clou”. 12 000 besökare om dagen hade denna attraktion. Sedan är det frågan om folk gick dit för att se de rekonstruerade byggnaderna – eller om det var alla nöjen som lockade. För inne i husen på detta område fanns några av hela utställningens mest intressanta uppfinningar och moderniteter. Men mer om detta i ett kommande inlägg.
Ett annat populärt nöje var de dagliga slagsmålen på Stortorget i Gamla Stockholm. Varje dag klockan tre rök några knektar ihop och det var inte alla besökare som förstod att det var ett arrangerat slagsmål utan det fanns de som försökte ingripa och sära på bråkmakarna.
Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.
Källa: .