Konsthantverkarnas butik
I Konsthantverkarnas butik och galleri på Södermalmstorg 4 vid Slussen i Stockholm visas samtida konsthantverk i en unik bredd av material: betong, glas, keramik, metall, textil och trä.
Spola planerna på privatduschar i skolorna
När gymnasieskolan Anna Whitlocks öppnar i Stockholm i höst är det med 20 privata omklädningsrum med dusch för eleverna. En dyr lösning på ett av svenska skolans minsta problem. I […]
Bredäng Camping
Högt och vackert belägen campingplats med utsikt över Mälaren och 350 m från Mälarhöjdsbadet med sandstrand och badbrygga. Gräsbevuxet område med lövträd. Avgränsat med planterade vallar. Nära till både minigolf, […]
Trots prislarmen – här drar visningen folk
Bostadsmarknaden i Stockholm har genomgått ett stålbad i höst. Men allt är inte nattsvart – det finns fortfarande köpare och säljare med optimism. ”Ibland har man tråkigt en söndag och […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
Hornborgastugan
Hornborgastugan kommer från Hornborga by i Västergötland. Den består av stuga, fähus och lada, sammanbyggda under gemensamt tak .
Foto: Marie Andersson
Om vi hade besökt Hornborga by i Hornborga socken i Västergötland en sommardag i mitten av 1800-talet hade vi kunnat se skomakare Sjödahl samlade ihop de hötappar som blivit kvar när byns bönder kört in sitt hö. Han tillhörde de s k obesuttna som inte ägde någon egen mark att odla på…
Stugan är byggd av timmer medan ladan delvis är uppförd av stora stenblock, delvis av skiftesverk, det vill säga brädor infogade i stolpar. Taket är halmtäckt. Stugan har torvtak ovanpå halmen, vilket var vanligt i Västergötland. Spisen saknar spjäll, men skorstenen kan täppas till utifrån med en stenhäll som regleras från marken med en hävstång.
När man stiger in i huset får man huka sig, för ytterdörren är inte mer än 105 cm hög. Boningsrummet är bara 4 x 4 meter, och spisen upptar ungefär en fjärdedel av utrymmet. Till sin plan är stugan en enkelstuga.
Hornborgastugan är ett exempel på hur landsbygdens obesuttna befolkning kunde bo under 1800-talet. Stugans siste ägare livnärde sig som fiskare och byskomakare. I det fönsterlösa fähuset hade han en ko och ett par får.
Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.
Källa
.