Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och 1993 inrättades Tyresta nationalpark […]
Hur en rätt hemstädning går till
Hemstädning kan verka simpelt, men i verkligheten är det en riktig konst. Vilka verktyg eller medel man ska använda är absolut inte alltid en självklarhet och för en privatperson som […]
Stor brist på blod i Stockholm och Uppsala
Om inte lagren fylls på kan läget snabbt förvärras, enligt Akademiska sjukhuset. I Stockholm råder det behov av blodgrupperna A+ och O-. Bristen i Uppsala handlar bristen framför allt om […]
Bageriet
Bageriet ligger i ett hus från Gotlandsgatan i Stockholm och visar ett bageri på 1870-talet. Utanför porten hänger den typiska bageriskylten i form av en förgylld träkringla. Foto: Marie Andersson […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
En kulturell krog värd en omväg
En kulturell krog värd en omväg Maten är inga kontsverk. Men restaurangen är ett trevlig sällskap till det eleganta museet vid Vasaparken. Rätterna på Sven-Harrys känns besläktade med krogklassikerna på andra sidan parken, Tennstopet och Wasahof. Den tecknade naivistiska bilden av parken och Sven-Harrys nya byggnad påminner också om fornstora dagar när konstnärer som Stig Claesson illustrerade krogmenyer. En stor version av teckningen hänger ovanför bardisken och kockarna.
”Inget att dölja”
Den franska delen av menyn minner om de tider när köket från Paris sågs som exotiskt och spännande. Huvudstaden för konst och cuisine. Men de ljusa öppna ytorna är absolut 2000-tal. Likaså insynen till kockarna som står och lagar rätterna. Inget att dölja. Stora fönster med utsikt mot parken och grannbyggnaderna. Att titta ut och bli tittad på. Restaurangen är ett naturligt komplement till museet, på samma vis som bättre museer i New York ofta har ett hyggligt matställe också.
”Bra råvaror räcker långt”
Menyn följer säsongen. Nu på sommaren har vi blivit belåtna med en förrätt på sill och strömming som serveras vackert upplagd i små skålar. Mycket aptitliga och vällagade röror med intressanta smakbrytningar. Vi tyckte också om förrätten med mozzarella och tomater, där osten kom från buffel och tomaterna var smakrika. Bra råvaror räcker långt. 135 kronor kostar den aptitretaren. De har också råbiff som man kan få i halv eller hel portion. Den kallas Sven-Harrys oxfilétartar och får karaktär av stark senap, sardeller och kapris. 175 eller 225 kronor beroende på storlek.
”Ett trivsamt utflyktsmål”
Det är alltså inte billigt på Sven-Harrys. Vi har dock alltid blivit nöjda med maten vid våra besök. En entrecôte för 285 kronor serveras med grillad sparris och andra av årstidens grönsaker och lämnar oss mycket mätta och belåtna. Serveringen är proffsig och effektiv, personalen vänlig och hjälpsam. Guldhuset vid parken, som på toppen av byggnaden har en kopia av donatorns hus på Lidingö, är ett trivsamt utflyktsmål. En kvarterskrog värd en omväg. Utanför fönstren myllrar folk i parken, med olika aktiviteter beroende på årstid och väder.
SMAKRÅDET: Aftonbladet
Källa:.